MicroData – Digital informationsförvaltning på vårt sätt

7 sätt att varva ner inför jul

Julen börjar närma sig. Pulsen ökar hos många av oss bara av tanken på vad som ska hinnas färdigt innan årets slut. Samtidigt ska det glöggminglas, bakas, julbordas, planeras och rullas köttbullar.

Istället för att varva upp inför julledigheten behöver vi varva ner. Gör vi inte det kommer julen endast gå åt till att hämta andan. De två sista veckorna innan julledigheten bör därför ses som en nedtrappning. Ta inte på dig nya uppgifter och ha även i åtanke att du inte kan hinna klart med allt. Välj ut de uppgifter som är viktigast och fokusera på att få dem färdiga. December har trots allt inte fler timmar än andra månader, även om vi ofta verkar inbilla oss det.

7 sätt att varva ner innan jul:

 1. Prioritera
  Fundera på vad som är viktigast att få gjort och gör det. På så vis har du en plan för vad som ska göras. Ett bra sätt är att göra en punktlista. Det finns digitala sådana, exempelvis Microsoft To-Do. När du sedan bockat av allt från din lista har du ingenting som hänger över dig. Istället kan du lugnt bromsa inför julledigheten. 
 2. Använd kalendern
  Skriv in det du planerat i kalendern så  ingen annan kan boka upp din tid. Om du bestämt när du ska göra en specifik uppgift så är det större chans att det blir av.
 3. Ta pauser
  Att ta korta pauser är bättre än många tror. Ställ dig upp, ta en bensträckare i korridoren. Ta en kopp kaffe eller sov en kort stund. Varva ner för att finna energi för att sedan kunna jobba effektivt.
 4. Jobba smart
  Fundera igenom dina arbetsprocesser och se till att du jobbar smart och effektivt. Finns det saker du gör som inte behöver göras? Eller saker som kan göras på ett annat sätt? Små förändringar kan underlätta din vardag och göra så du får tid över till kärnan i din verksamhet.
 5. Ställ in autosvar på din mejl
  Förbered både dig och din mejl. Autosvar kan ställas in långt i förväg. Formulera texten i autosvaret tydligt så andra vet att du inte är tillgänglig samt när du kommer tillbaka. Hänvisa och lämna kontaktuppgifter till den person som är i ditt ställe eller var man kan vända sig när du är borta.
 6. Hjälpas åt
  Be om hjälp om du känner att du har för mycket på ditt bord. Eller lufta åtminstone. Är det någon som förstår din arbetssituation – så är det dina kollegor. Om du först diskuterar det du ska göra med en kollega eller chef kan det bli mycket effektivare när du ska utföra uppgiften. Dina kollegor kanske har några bra idéer som får dig att bli inspirerad och hjälper dig att komma igång. 
 7. Ta vara på ljuset 
  Ta en promenad på lunchen för att andas in frisk luft. Du får i dig D-vitamin när du är ute och blir piggare av ett miljöombyte. Eftermiddagen kommer kännas skönare och vi mår bra av att få ljus på oss, särskilt i vintermörkret. 

Följer du dessa sju tips kanske du får en lugnare period innan jul och kan slappna av helt när du är ledig.
Vill du veta mer om hur du kan jobba smart? Läs om MicroWeb Dokumenthantering