MicroData – Digital informationsförvaltning på vårt sätt

World Backup Day 2023

world backup day

Idag firar vi World Backup Day, även känt som Världsbackupdagen på svenska. Den 31 mars varje år uppmärksammas vikten av att ha regelbundna och säkra säkerhetskopior av data. Det är avgörande att ha sina backuprutiner på plats, särskilt med tanke på de hot som ransomware, hårddiskkrascher och mänskliga fel kan utgöra. Att skydda vår data har aldrig varit viktigare och detta är en dag som påminner oss om det.

Eftersom det är World Backup Day, vill vi på MicroData gärna dela några användbara backup-tips med dig:

Hur ska du göra en backup?

Det finns många alternativ och mycket kan räknas som en backup. Allt från enklare lösningar som att kopiera filer till en USB-hårddisk till mer avancerade system som Veeam eller Bacula.

De flesta operativsystem, som Windows 11 och macOS, har också inbyggda verktyg för backup.

Det finns ett inbyggt verktyg i Windows 10.
Start > Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Säkerhetskopiering

Mobiltelefoner har också funktioner för att säkerhetskopiera data. iPhone sparar till iCloud och Android till Google Drive – Se dock till att säkerhetskopieringen är påslagen! Det finns också många molntjänster tillgängliga för backup. I de fall du väljer en molntjänst se till att du litar på företaget. Det kan vara värt att betala lite extra för att känna sig säker och trygg med att sin data är skyddad. Tänk på att amerikanska företag är underkastade amerikansk lag även om datan lagras fysiskt i Sverige

Gratis lösningar är dessutom sällan helt gratis. Ofta betalar man på något sätt för dessa tjänster i slutändan. Det kan handla om att tjänsten finansieras genom reklam eller att företaget säljer din användarinformation – vilket i sig kanske inte är ett problem, men kan vara bra att ha i åtanke när du väljer en tjänst.

Hur ofta bör du göra en backup?

Det beror på vad som ska skyddas, men dagliga backuper är det bästa alternativet. Om det inte är möjligt kanske det räcker med veckovis backup. Allt är bättre än ingen backup.

Vad ska du ha backupen till?

Enkelt förklarat så finns det två typer av backuper: online och offline. Onlinebackuper kan man komma åt hela tiden och offlinebackuper kommer man endast åt när man gör en säkerhetskopia.

Onlinebackuper kan skadas av ransomware eller illvilliga människor, medan offlinebackuper är mer säkra men kräver mer arbete. En kombination av online- och offlinebackuper är ofta det bästa alternativet. Att göra en så kallad ”offsite backup” innebär att man flyttar sin data till en annan fysisk plats. Data som är utspridd löper nämligen en mindre risk att försvinna om något skulle hända.

Fulla eller inkrementella backuper?

Om du använder ett backupverktyg, exempelvis det inbyggda i Windows 11, kan man göra inkrementella backuper. Det sparar mycket utrymme eftersom endast förändringar sedan den senaste kopian sparas.

Kryptering?

Att kryptera dina backuper är givetvis jättebra, men du ska samtidigt komma ihåg att riskerna för dataförlust ökar. Ett borttappat lösenord eller korrupt backup kan leda till katastrof. En bra fråga att ställa sig är: Vilket är värst? Att min data försvinner eller att den hamnar i orätta händer? Om svaret är det senare alternativet kan kryptering vara en god idé. De flesta backupverktyg har även idag funktioner för kryptering.

Testa regelbundet

Testa återställning av backuper regelbundet! Att ha en backup är som sagt avgörande för att skydda dina viktiga filer och data, men det är också viktigt att komma ihåg att en backup endast är användbar om den kan återställas korrekt. Därför är det av yttersta vikt att testa återställning av backup regelbundet. För när det väl smäller är det för sent. Är en backup krypterad, så testa att avkryptera. Använd en USB-hårddisk, kolla att den är i bra skick.

Är en backup krypterad är det också viktigt att testa att avkryptera för att försäkra sig om att återställningen kan ske korrekt. Dessutom bör du även kontrollera att eventuella lagringsmedia som används för backup, till exempel en USB-hårddisk, är i bra skick och fungerar som det ska.

Att ta tid för att regelbundet testa backup-filer är en viktig investering i datasäkerhet och kan minimera risken för förlust av data i händelse av en olycka eller datanedgång. Så ta en stund och testa din backup idag för att försäkra dig om att dina data är trygga och skyddade.

Så här på World Backup Day uppmanar vi alla att ta backup på sina data och att se till att ha en plan för återställning på plats. Genom att ha en regelbunden säkerhetskopieringsrutin kan du känna dig trygg i vetskapen om att din data är skyddad och säker.

Om ni inte redan har etablerat rutiner för att köra backuper – se denna dag som en påminnelse!

Kontakta oss

Har du några frågor kring blogginlägget?
Kontakta Karolina!