MicroData – Digital informationsförvaltning på vårt sätt

Idag är det lösenordsbytardagen!

IT-säkerhet
Att byta lösenord då och då är en liten sak som ger stor säkerhet. För att påminna om detta instiftade datortidningen PC för Alla under 2014, Lösenordsbytardagen. Detta i syfte för att informera och uppmärksamma alla om att det är viktigt att ändra och säkra sina lösenord.

Hur ofta ska du byta lösenord?

Byt lösenorden minst en gång per år, helst oftare. Ett bra tillfälle är just på Lösenordsbytardagen som infaller den 20 januari varje år. Syftet med dagen är som sagt att uppmärksamma vikten av att hålla lösenorden säkra. Ett tips är att lägga in en påminnelse i din kalender så du vet att det är dags att byta lösenord.

Det är även viktigt att byta lösenord om du misstänker, eller får bekräftat, att ditt lösenord har blivit röjt. Registrera din mejladress på https://haveibeenpwned.com/ så får du en notifikation om lösenordet till ditt konto på en sajt har läckt ut.

Använd tvåfaktorsautentisering

Tvåfaktorsautentisering är en bra metod för att skydda dina konton. Principen bygger på att det behövs två (eller fler) delar för att kunna logga in. Förutom ditt lösenord så behövs en till verifiering för att kunna logga in, exempelvis ett sms med ett engångslösenord som skickas till din mobiltelefon.

Vi rekommenderar att du aktiverar tvåfaktorsautentisering på alla dina system/sajter som stöder det, då kan inte hackare komma åt dina konton även om de kan ditt lösenord. De behöver också din mobil eller fysiska enhet för att kunna logga in.

Ta hjälp av en lösenordshanterare

Istället för att anteckna dina lösenord på ett papper eller lagra de i dina anteckningar är det säkrare och smidigare att använda sig av en pålitlig lösenordshanterare. Det finns flertalet bra alternativ som du kan ha på datorn eller i din telefon. Det enda du behöver klura på är ett bra lösenord sen sköter lösenordshanteraren resten. Tre bra tjänster vi rekommenderar är dessa: EnpassLastpass och 1Password
 

Läs mer om detta i vårt tidigare blogginlägg.

Hur skapar jag själv ett säkert lösenord?

  • Använd aldrig riktiga ord i dina lösenord, utan blanda stora och små bokstäver, siffror och specialtecken [som ~!@#$%^&*()_+=?><.,/].
  • Se till att lösenordet är åtminstone tio tecken långt.
  • Undvik samma lösenord på flera tjänster. Ha alltid unika lösenord på dina viktigaste tjänster.
  • Undvik personlig information (exempelvis födelsedata och namn).
  • Använd en krypterad lösenordshanterare, som vi nämnde ovan, för att spara dina lösenord (webbläsaren är ej en sådan).

Ta del av CERT-se bästa tips för säkra lösenord här

MicroDatas säkerhet

Hos oss på MicroData är säkerhet A och O. Läs mer om hur vi hanterar säkerhet.

Lycka till!