MicroData – Digital informationsförvaltning på vårt sätt

Öka säkerheten i orostider

Digital säkerhet

Utpressningsvirus är en snabbväxande samt oroväckande trend riktad mot svenska företag och privatpersoner enligt IDG. Utpressningsvirus även kallat Ransomeware, är en typ av skadlig programvara vars syfte är utpressning. Bluffmejl är en förekommande variant och speciellt nu i orostider har många skadliga e-postmeddelanden uppmärksammats kopplade till Covid-19.

Den skadliga programvaran dyker inte bara upp på datorn, utan försöker lura dig att installera programmet som låser din dator och förhindrar att du kommer åt det material som finns sparat på den. Detta sker ofta genom bluffmejl som innehåller en skadlig kod. Dessa mejl ser många gånger ut att komma från seriösa och välkända företag som exempelvis PostNord eller Skatteverket.

Förekommande bluffmejl just nu

Särskilt vanliga bluffmejl som cirkulerar runt just nu utger sig komma från amerikanska folkhälsomyndigheter, såsom Centers for Disease Control and Prevention, CDC, någonting som Världshälsoorganisationen WHO har offentliggjort och varnat om. Det som även dyker upp i mängder för tillfället är webbplatser som sprider information om pandemin. Sådana hemsidor försöker ofta likna den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC och skapar domäner som liknar den webbadressen.

Var uppmärksam vid distansarbete

En annan osäkerhet vi stöter på idag är, enligt IDG konsekvenserna av att många arbetar på distans. Många som arbetar hemifrån använder sig nu utav olika program för att kommunicera med sina kollegor och kunder. Videokonferens-tjänsten Zoom har på senaste tiden fått många fler användare och har nu blivit utsatt. Sedan årets start har 1700 domäner med ordet Zoom registrerats. Alla dessa domäner är inte suspekta, men i alla fall upp till 4 %, det vill säga alltså 70 domäner misstänkta. Liknande problem har uppmärksammats i Google Classroom och Microsoft Teams. Vanligaste sättet genom att bli drabbad är att dessa program skickar ut e-post innehållande en länk till inbjudan av en videokonferens och ett samtal.

Det är därför viktigt att i dessa tider vara extra uppmärksamma på vem som skickat e-posten och vilken domän den kommer ifrån. Om du får oväntade mejl eller om du är osäker på avsändare, var försiktig med att öppna länkar och bifogade filer.

Tips för att öka säkerheten

Utöver detta finns det ett flertal åtgärder en organisation kan vidta för att öka säkerheten och stabiliteten när många arbetar på distans. Ett av dessa tips är att se till att antalet samtidiga VPN- anslutningar rymmer alla anställda som är anslutna på distans. Att använda sig av en konferensprogramvara som säkerställer en stabil röst och videoanslutning förbättrar också arbetet på distans. Det också viktigt att tänka på att ha tydliga regler och riktlinjer för godkända samarbetsplattformar. Om du vill ta del av fler tips läs gärna mer på IDG.

För att läsa mer om utpressningsvirus och hur du kan råka ut för det samt skydda dig finns i vårt tidigare blogginlägg.